KOL YATAK
Uygun ekipman ve malzemeniz var ise kol yatak değişimi yapmanıza engel bir şey yoktur. Ancak unutmayın onarım,bakım ve değişim konusunda tecrübeli ve ehliyetli değilseniz, emniyetsiz bir durum ile karşılaşmamak için bu işlemlerinizi konusunda uzman ve ehliyetli kişilere bırakınız. Burada anlatılan yöntemler tamamen bilgi verme amacıyla yazılmıştır. Oluşabilecek hasar ve arızalardan
www.otogurusu.com sorumluluk kabul etmemektedir.
Kol yatak rulman keplerini çıkaracağınız zaman, rulman keplerinde eksantrik bir kaçıklığa sebep olmamaya ve hizalamalara dikkat edin. Fabrikada imal edilen bir rulman kepi ilk olarak kesilir ve kol yatağa monte edilir, daha sonra rulman yuvası delinir. Açılan deliğin kol yatak ve rulman keplerini tam olarak hizalaması gerekir, aksi takdirde sistem salınım yapabilir ve zorlanmalar oluşabilir. Kol yatak ve rulman keplerinin montajı sırasında kaçıklık oluşmaması için parçalarının merkezlerinin işaretlenmesi kolaylık sağlayacaktır. Hizalama ve eşleşme için yapıştıracak bir numaranız yok ise metal zımbası da aynı işi görecektir. Rulman kepinin sonuna bir adet zımba çakınız ve onla eşleşecek kol yatağına da bir zımba çakınız. Bu işlemi her parça için tekrarlayınız. Bir zımba işareti birinci kolu, iki zımba işareti ikinci kolu gösterebilir.
Kol yatak büyük kepini çıkarmak için bütün cıvataları sökün ve bir taraftan küçük bir darbe uygulayın, kep böylece diğer taraftan düşmeye başlayacaktır. Tam bu sırada kepi tutun ve çıkarın. Daha sonra pistonu, silindirin üst kısmına çıkacak şekilde hareket ettirin ve kol yatağı krank milinden serbest olacak şekilde ayırın. Çoğu zaman yatak kol yatağında takılı olarak kalabilir ve kep küçük bir tornavida darbesine ihtiyaç duyar.
Rulman yataklarında kalın bir dış çelik kaplama mevcuttur. Bu kaplama, içinde ince bakır bir kaplama ve en içte kalın yumuşak yatak metalinden oluşur. Yatak aşındığında yüzeyin orta kısımlarında parlak bir yüzey oluşur, diğer kısımlar ise daha az aşınır. Üst rulman yatağındaki aşınma çoğu zaman alttakinden daha fazladır. Yatakta sadece yatak metalini görüyorsanız bu krank milinin doğru bir şekilde çalıştığının göstergesidir. Eğer yatak metalinin üzerinde az miktarda bakır kaplama var ise bu belirsiz bir durumdur. Eğer bu metaller gözlemlenemiyorsa bir sorun var demektir.
Yatağı krank mili üzerinden baştan sona parmağınızla kontrol ediniz. Parmağınızın pürüzsüz ve temiz bir yüzeyden geçmesi gerekir. Bunu yatağın üst, yan ve orta kısımları için de yapınız. Eğer bir bölgede düzgünsüzlük hissediyorsanız yatağın değiştirilmesi gerekir. Eğer parmak testiniz olumlu sonuçlandı ise bu sefer yatak çapını ölçmek için hassas mikrometre testini yapmalısınız. İki ya da üç noktada yapacağınız çap ölçümlerini parçanın olması gereken değerleri ile karşılaştırınız. Tolerans değeri 0,001’den fazla olan kısımlardan dolayı yatakta değişme gerekecektir.
Şimdi hemen aracınıza en uygun ürünü almak için
www.otogurusu.com sayfamızı ziyaret ediniz. Aracınıza ait bilgileri (yıl,marka,model,motor hacmi) girerek, en uygun fiyatla sizin için en uygun olan ürüne ulaşabilirsiniz